Select Page

Dnevi okrog 9. maja, dneva Evrope, so bili na Šolskem centru Postojna v znamenju mednarodne izmenjave. Obiskali so nas dijaki in učitelji iz Turčije (iz gimnazije Ramazan Atıl Anadolu Lisesi Adana), s katerimi smo v lanskem šolskem letu zelo uspešno sodelovali v odmevnem eTwinning projektu Together in Europe. Podeljen mu je bil Evropski znak kakovosti, dijaki pa so dobili nagrado Move2Learn. Ta omogoča izmenjavo in obisk partnerjev.

Tako je 13 dijakov in dijakinj iz Turčije skupaj s svojimi tremi učitelji in z ravnateljem v dneh od 6. do 11. maja uresničilo bogat kulturni program v Sloveniji. Spoznavali so Notranjsko, Ljubljano in Gorenjsko – z ogledom Bleda, pred odhodom domov pa obiskali tudi Hišo Evrope v Ljubljani in interaktivno doživeli delovanje združenja v različnosti Evropske unije.

Od nedelje do srede so v spremstvu dijakov 2. a in 2. b razreda gimnazije sodelovali pri pouku matematike, angleščine in nemščine, predstavili svojo šolo, svoj kraj in mednarodne projekte (v katerih je sodelovala njihova šola), z navdušenjem spremljali letni koncert šolskega Big banda, si ogledali Muzej krasa in znamenitosti Postojne z obiskom Postojnske jame ter uživali v lepotah narave v Rakovem Škocjanu in na Cerkniškem jezeru.

V ponedeljek, 7. maja, sta jih toplo pozdravila in jim izrekla dobrodošlico tudi ravnateljica Šolskega centra Postojna gospa Helena Posega Dolenc in župan gospod Igor Marentič. Z ravnateljem gimnazije v Adani gospodom Hikmetom Okurjem in vodjo projekta Together in Europe Seblo Döner sta izmenjala spominski darili.

Dijaki so se spoznavali in družili tudi v prostem času (po pouku in zvečer) ter si imeli veliko povedati na skupnem kosilu ravno na dan Evrope, 9. maja. S tem smo uresničili še zadnjo skupno aktivnost projekta Together in Europe, načrtovano kot skupno praznovanje dneva Evrope 2018. Pravo slovensko pojedino je pripravila zanje ter za dijake in učitelje ŠC Postojna gospodinja na Kmetiji odprtih vrat Levar v Dolenjem Jezeru. Seveda ni manjkalo niti »selfijev« in »škljocanja«.

V četrtek, 10. 5., smo jim še zadnjič pomahali v slovo in jih pred Youth Hostlom Proteus Postojna (kjer so bili nastanjeni) pospremili na avtobus z vodnikom, ki jih je skupaj z učiteljem še druge slovenske partnerske srednje šole iz Domžal – s profesorjem nemščine Markom Majcetom – popeljal po Ljubljani in Bledu.

Naši dijaki si nadejajo dobrega sprejema na mednarodni izmenjavi jeseni – septembra v Nemčiji, na partnerski šoli v Mindnu.

Dobro sodelovanje in prijateljstvo ne poznata meja. Mostove med narodi, verstvi in kulturami gradi Človek med ljudmi – gradijo jih človekova duša, njegovo srce in njegov občutek za sočloveka.

Galerija slik – foto Marjeta Špeh iz 3. B

                                                                                                                             Lidija Mlakar


(Število obiskov: 50)
Dostopnost