Select Page

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je, od svoje prve izdaje do danes, doživelo številne uprizoritve. Drama, ki izraža konflikt med narodom in ustvarjalnim svobodnim posameznikom oz. skritimi željami ljudi in njihovo obrambo pred “pohujšanjem”, je doživela svojo uprizoritev v do sedaj še nevideni podobi.

Dogajanje, postavljeno na široko polje zemlje, iz katere Cankarjevi liki drug za drugim vstanejo, potem ko posneto šumenje vetra na platnu okoli odra odkrije lobanjo, otvori to veličastno delo, ki se spretno vpleta v družbeno dogajanje in moralo sodobnih ljudi. Močna, čustveno zanesena, prepričljiva igra igralcev, z zemljo prekrit in projekcijskim platnom obdan oder, video projekcija, koreografija in orkestralna glasba ne pustijo gledalcev ravnodušnih. Predstava tako gledalce popelje skozi nepozabno doživetje sodobne moderne dramske uprizoritve, zavite v simboliko, nad katero prevladajo zunanje komponente, ki nudijo učinkovit spektakelski užitek. Prav poseben dodatek k predstavi pa je umetniški afriški ples Jacinte, ki nosi prav posebno sporočilo.

Tako se Cankarjeva dramska farsa z univerzalno, nadčasovno tematiko v režiji Eduarda Milerja poveže s sodobno zaprtostjo, konzervativnostjo in neprijaznostjo slovenske družbe, ki še danes ne ceni in ne sprejema drugačnosti in “višje” umetnosti.

Davor Čeperkovič, 4. a


(Število obiskov: 21)
Dostopnost