Select Page

10. oktobra, vsako leto obeležujemo dan duševnega zdravja. Takrat še posebej opominjamo na znake duševnih motenj in njihove posledice. Vas zanima ta tema?

Se bojite, da imaš vaš bližnji duševne težave? Jih imate sami in ne veste, kam se zateči po pomoč? Kako ohraniti duševno zdravje v teh težkih časih, ko mnogi trpijo zaradi osamljenosti? Kako pomagati človeku v duševni stiski?

Če se vam poraja kakšno od teh vprašanj, smo dijaki 2. letnika gimnazije v okviru projekta PODVIG pri predmetu psihologija pripravili plakate z odgovori nanje.

Trenutno so na razstavi v Zdravstvenem domu Postojna in že nestrpno čakajo na oglede, ko bo te »korona more« končno konec in bodo vsa vrata stavb na široko odprta obiskovalcem.  Kasneje si jih boste lahko ogledali tudi na šoli, zdaj pa so dostopne fotografije na tej povezavi.

Dijaki so plakate predstavili tudi sošolcem, zato želim z vami deliti nekaj spoznanj.

Kaj lahko storite, da ostanete duševno stabilni tudi v teh težkih samotnih časih?

Vsak dan dovolj spite, to pomeni okrog 8 ur v popolni temi v temnem delu dneva. Dovolite si biti ustvarjalni, spontani in radovedni.  Povezujte se z ljudmi, čeprav na daljavo. Povežite se  s planetom, tako da greste na sprehod v naravo. Počivajte, ne naprezajte se preveč. Postavite si jasne cilje. Razporedite si čas tako, da boste postorili vse obveznosti in tudi zadihali v prostosti.  Ko kaj delate, se osredotočite samo na tisto dejavnost in umaknite moteče dejavnike, ki ogrožajo vašo pozornost  Vsak dan prehodite vsaj 8.000 korakov ali bodite telesno aktivni vsaj 30-40 minut. Po tem boste čisto drugačni –  osredotočeni in umirjeni. Strah, žalost in stres se bodo zmanjšali. Pomembno je, da si vzamete čas zase, za svoje interese in za ljudi, ki jih imate radi. Poskrbite za lastno udobje.  Sprejmite svoje napake  in si odpustite. Ko boste bolje razumeli sebe, boste tudi druge. Ne pozabite na redno, uravnoteženo in zdravo prehrano. 

Če ne morete več opravljati šolskih obveznosti, imate slabe odnose z bližnjimi ali pa razmišljate, kako bi si škodovali, čimprej poiščite pomoč. Pojdite k prijateljem ali družini in se izpovejte. Lahko pokličite na brezplačne številke 01 520 99 00 (klic v duševni stiski), 116 123, kjer se lahko zaupate 24 ur na dan. TOM telefon ( 116 111) pa je dosegljiv med 12:00 in 20:00 uro. Lahko pa se obrnete tudi na šolsko svetovalno službo, osebnega zdravnika ali na center za krepitev zdravja v vašem zdravstvenem domu.

Pomagajte si tudi sami. Najprej si obljubite, da si ne boste ničesar naredili. Vzemite list papirja in zapišite svoje misli.  Imejte upanje, kajti po dežju vedno posije sonce. Sprejmite bolečino, predvsem pa ne posegajte po alkoholu in drogah. Če si ne morete sami pomagati, ali pa vas je sram glasno spregovoriti, imate na voljo tudi nekaj spletnih strani: www.neboj.si, www.tosemjaz.net in www.med.over.net.   Ne odlašajte in vprašajte.

Morda pa je prijatelj žalosten, opušča hobije, zavrača hrano, se izogiba družbi, je čustveno nestabilen, ima izbruhe jeze ali težko komunicira? Zadnji čas je, da pomagate. Poskusite ga razumeti, nudite mu oporo brez obsojanja, povabite ga k sebi, mu postavljajte  vprašanja in se z njim odkrito pogovarjajte.

Skupaj zmoremo več, saj je vsak delček velike celote, ki tvori svet. Tudi vi.

                                                                              Aleša Debevec, 2. A


(Število obiskov: 24)
Dostopnost