Select Page

Med 24. in 29. junijem je v romunskem mestu Iași potekala 4. mednarodna balkanska geografska olimpijada (BiGeo2018), na kateri je Slovenijo zastopala osemčlanska ekipa osnovno- in srednješolcev. Anej Ogrizek, dijak 4. letnika gimnazije na Šolskem centru Postojna, se je pod mentorstvom prof. Danijele Horvat na olimpijadi odlično odrezal in osvojil bronasto kolajno.

 

Naporna pot in tekmovanje, ampak vse se je poplačalo

Na pot proti Iașiju, drugemu največjemu romunskemu mestu, smo se odpravili že v petek, 22. junija. Najprej smo se z vlakom pripeljali do Beograda, nato pa naslednji dan skupaj s srbsko ekipo z avtobusom nadaljevali pot čez romunske nižine in Karpate do metropole na skrajnem severovzhodu Romunije. Po več kot trideseturni naporni vožnji smo se nastanili v študentskem domu najstarejše romunske univerze, od koder je bil le kratek sprehod do samega središča tega kulturno bogatega mesta.

Po nedeljski otvoritveni slovesnosti se je naslednji dan začelo samo tekmovanje. V ponedeljek smo se mladi geografi preizkusili v pisnem teoretičnem testu, na katerem smo morali na podlagi lastnega znanja geografije ugotavljati vzroke in posledice različnih naravno- in družbenogeografskih procesov in pojavov v različnih delih sveta ter ugotavljati vpliv različnih dejavnikov na tamkajšnje rastlinstvo, podnebje, prebivalstvo in gospodarstvo. V torek je sledilo terensko delo, na katerem smo obiskali tri geografsko zanimive točke v mestu (razgledni stolp, muzej neolitske umetnosti in botanični vrt) in na podlagi opazovanj odgovarjali na vprašanja, povezana s temi točkami. Nato je sledil še pisni del terenskega testa, na katerem smo ugotavljali prednosti, slabosti, priložnosti in tveganja v mestu Iași in bližnji okolici. V četrtek pa smo opravljali še multimedijski test, kjer smo na računalnikih odgovarjali na različna vprašanja iz obče geografije.

Kljub zahtevnim nalogam pa je bilo potovanje zelo prijetna izkušnja. Med različnimi testi smo imeli priložnost spoznati romunsko kulturo in njihove navade ter se spoznati in navezati prijateljske vezi s sotekmovalci – vrstniki, ki jih prav tako zanima geografija. Le-ti so prihajali kar iz petih držav: poleg Slovenije še iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Romunije in Moldavije. Časa pa ni zmanjkalo niti za oglede turističnih znamenitosti. Tako smo si v ponedeljek ogledali mestno jedro s številnimi cerkvami, palačami in zgodovinskimi znamenitostmi, ki jih kulturna prestolnica Romunije in zgodovinsko glavno mesto pokrajine Moldavije ponuja. V sredo pa smo se odpravili na celodnevni izlet po vzhodni Romuniji, kjer smo ne le obiskali več mest, muzeje, znamenit samostan v Voronetu, ki je pod UNESCOvo zaščito, ampak tudi spoznali romunsko ljudsko izročilo. Skozi celoten izlet nas je namreč spremljala romunska etnična glasba in njihovi ljudski plesi, katere so nas domačini tudi z veseljem naučili.

Po zaključni slovesnosti in podelitvi, na kateri smo Slovenci prejeli skupno kar 5 medalj (eno zlato, eno srebrno in tri bronaste), smo se odpravili proti domu. Čeprav ni bila vožnja nazaj prav nič krajša, pa sta postanek v Beogradu in ogled beograjskih znamenitosti popestrila pot domov.

Galerija slik

Anej Ogrizek, 4.a


(Število obiskov: 59)
Dostopnost