Select Page

Dijaki, ki obiskujemo izbirni predmet ITS mednarodna povezovanja, smo se v nedeljo 19. januarja 2020 odpravili na naš potep v Španijo iz letališča v Benetkah v okviru projekta Od zrna do življenja, programa Erasmus+. Nekateri med nami so prvič leteli z letalom, zato je bila vožnja še toliko bolj vznemirljiva. Po pristanku na Madridskem letališču, smo se z avtobusom odpeljali v naš dom za en teden, v hotel Galaico v Villalbi. Po namestitvi v hotelu, smo se razgledali po mestu, ki leži 50 km severno od centra Madrida. Iskanje večerje nam je vzelo kar nekaj časa, saj smo bili precej zgodnji, špansko življenje pa je precej zamaknjeno v pozne ure.

Že prvi dan v šoli v Galapagarju smo opazili, da si Španci za vse vzamejo več časa; zamujanje je pogosto, organizacija dela je drugačna in vzdušje ni tako delovno in nervozno kot pri nas. Skupaj z učenci in njihovim profesorjem biologije in kemije, smo izvedli dva kemijska poskusa, s katerimi smo dokazovali prisotnost škroba v živilih. Ugotovili smo, da nekateri industrijski mesni izdelki vsebujejo krompir, s katerim proizvajalci povečujejo težo izdelkov. Sledil je odmor, potem pa naša in njihova predstavitev kemijskih poskusov v angleščini, ki smo jih izvedli med poukom pred odhodom na izmenjavo. Popoldan smo obiskali Madrid, kjer nam je profesorica razkazala center velemesta.

Torek je bil namenjen kuhanju in spoznavanju španske kuhinje. Pripravljali smo gazpacho, pisto, paello in sadno solato. Skupaj s španskimi dijaki, smo sami kupili sestavine v bližnji trgovini in se lotili kuhanja v šolski menzi. Po nekajurni kuharski preizkušnji, je prišel čas za degustacijo z zelo znanim španskim kuharjem, ki je naše jedi pohvalil. O nas so poročali na regionalni televiziji, na dogodek je prišla tudi svetovalka slovenske ambasadorke v Španiji. Po kuhanju nas je čakal še obisk mesta San Lorenza de El Escorial, kjer stoji mogočna zgodovinska rezidenca španskega kralja Filipa II.

V sredo smo lahko malo dlje spali, saj smo imeli testiranje naših fizičnih posobnosti, na katerega smo morali priti tešči. Po testiranju smo si privoščili churrose, ocvrto testo, ki smo ga pomakali v čokolado. Sledilo je nadaljevanje s športnimi aktivnostmi. Profesorica športa nas je pošteno izmučila, zato so nas mišice zategovale še nekaj naslednjih dni. Popoldne smo si ogledali Madrid s turističnim dvonadstropnim avtobusom in Reino Sophio, muzej moderne umetnosti.

Četrtek je bil filmsko obarvan. Montirali smo posnetke o našem dogodku Erasmus+ Chef, oziroma kuharskemu dnevu. Vsaka skupina je naredila posnetek, ki je predstavljal njihov potek kuhanja. Na koncu pa smo si skupaj ogledali naše delo in se poslovili od Špancev, saj je bil to zadnji dan z njimi.

V petek smo odšli na ekskurzijo v Salamanco. Umetniki so v stavbe izklesali precej zanimive motive. Dober primer je žaba, vklesana v pročelje sedeža univerze, ki je kasneje postala simbol mesta. Skupaj smo si ogledali še glavni mestni trg. Na poti proti domu, smo imeli postanek še v Avili, čudovitem majhnem mestecu na hribu, obdanim z obzidjem.

Naslednje jutro smo spakirali kovčke in se odpeljali na letališča. Čeprav bi še ostali, smo se vseeno veselili, da bomo kmalu videli svoje domače. Po mirnem pristanku v Benetkah, smo se s kombijema odpeljali proti Postojni, kjer so nas že pričakovali starši. Poslovili smo se ter komaj čakali tople juhe iz domačega štedilnika.

Galerija slik


(Število obiskov: 46)
Dostopnost