Select Page

Tudi letos, v petek 9. in soboto 10. oktobra, v »koronarazmerah«, smo na Šolskem centru Postojna izvedli Startup vikend za osnovnošolce postojnskih osnovnih šol. Zaradi zagotavljanja varnosti so bili učenci OŠ Miroslava Vilharja in OŠ Prestranek na svojih šolah, učenci OŠ Antona Globočnika pa so gostovali pri nas, na ŠC Postojna. Dejavnost je financirala Javna agencija SPIRIT in je namenjena spodbujanju podjetnosti med mladimi.

Startup vikenda se je udeležilo 24 učencev, ti so delovali v 7 podjetniških timih. Skozi proces iskanja problema, rešitve, prototipiranja izdelka in pitcha jih je vodil tim mentorjev pod vodstvom izkušenega mentorja in podjetnika Nejca Konjeviča (Podjetniški tabor).

Učenci so se naučili podjetnega razmišljanja in javnega nastopanja, kar jim bo koristilo na vseh področjih življenja.

Na Startup vikendu smo izbrali tudi tim osnovnošolcev, ki je po mnenju komisije pripravil najboljši pitch, in tim, ki je razvijal najboljšo idejo. Najboljši pitch je imel tim osnovnošolcev z OŠ Antona Globočnika; razvijal je razvijal igračo, ki pripoveduje pravljice (Speaky Toy Lucy). Najboljšo idejo pa je razvijal tim osnovnošolcev (prav tako z OŠ Antona Globočnika), ki so se ukvarjali z zložljivo rampo za rolkanje (Skate ramp). Nagrada za najboljšo idejo je 5 mentorskih ur (pri Nejcu Konjeviču – Podjetniški tabor) in 200 EUR – te lahko porabijo za razvijanje prototipa. Poleg tega bo imel tim možnost nadaljnjega dela v Podjetniškem inkubatorju perspektiva Postojna (16 mentorskih ur) in nastopa na tekmovanju  POPRI (tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi).

Zelo zanimiva je bila tudi ideja, ki jo je razvijala skupina iz OŠ Miroslava Vilharja – avtobusna postaja. Vsi sodelujoči si prizadevamo, da bi bilo mogoče idejo realizirati.

Uporabne ideje pa so razvijali tudi na OŠ Prestranek – aplikacijo za planince in aplikacijo za ljudi s posebnimi dietami.

Startup vikend je lepo uspel, zato ga nameravamo izvesti tudi prihodnje leto.

GALERIJA SLIK

mag. Uroš Turk

Šolski center Postojna


(Število obiskov: 53)
Dostopnost