Select Page

V torek, 8. 6. 2021, so se dijaki 3. letnika gimnazije, ki obiskujejo predmet ITS (biologija, kemija, športna vzgoja) odpravili v Ljubljano in si ogledali vadbeni center Evolucijo in Fakulteto za šport.

V fitnesu nas je prijazno sprejel trener Matjaž Erjavec. Matjaž je izkušen osebni trener, tekmovalec v dvigovanju uteži in bloger. Njegovo poslanstvo je narediti osebo močnejšo, hitrejšo in samozavestnejšo ter tako, ki se zna spopasti z ovirami, ki jih prinaša življenje. Pripravil nam je vadbo moči celega telesa. Trening res ni bil enostaven, dijaki so se kar hudo namučili! Naučili so se, kako pravilno izvesti vaje in na katere mišične skupine te vaje delujejo. Spoznali so, da je fitnes odlična rešitev, če želimo okrepiti svoje telo in ga spraviti v formo. Seveda samo z redno vadbo, voljo in željo.

Sledil je ogled Fakultete za šport in športno diagnostičnega centra. Tu je izr. prof. dr. Janez Vodičar najprej podrobno opisal vse študijske programe in navdušil za študij na Fakulteti za šport. Posebno pozornost je posvetil predstavitvi športno diagnostičnega centra, ki je bil cilj našega obiska. V tem centru športni strokovnjaki preko meritev z uporabo najsodobnejše tehnologije svetujejo vrhunskim športnikom in sodelujejo z njihovimi trenerji. Izvedeli so, da za vsakim vrhunskim športnikom stoji posebna ekipa športnih strokovnjakov, trenerjev, maserjev, psihologov, …  katere druži enaka želja, to je, kako športniku obesiti odličje okoli vratu. Na osnovi meritev je mogoče vedeti ali imamo v sebi pravi genski zapis in ali sploh imamo možnosti za zmago. Sliši se kruto, a ne? Kako krut je šele vrhunski šport, a kljub temu se na stotine vrhunskih športnikov po svetu trudi biti eden in edini, oz. najboljši. Meritve se izvajajo v različnih laboratorijih, ki so si jih ogledali. Na koncu je sledil še ogled Fakultete za šport, obiskali so športne dvorane, bazen in zunanje športne površine.

Dan je bil zares izjemen in dijaki so izvedeli veliko novega. Z veseljem se bomo tudi naslednje šolsko leto vrnili in se tudi sami preizkusili v telesnih meritvah.

Mojca Habič, prof. ŠVZ


(Število obiskov: 47)
Dostopnost