Select Page

V petek, 24. 9. 2021,  smo se dijaki izbirnega sklopa ITS-naravoslovje, udeležili spletnega predavanja o mikroplastiki. Predavanje je bilo ena izmed številnih aktivnosti, ki so potekale v sklopu Evropske noči raziskovalcev s sloganom Znanost za vse, v organizaciji Univerze v Novi Gorici.

V angleščini nam je predaval dr. Vaibmav Budmiraja, ki kot raziskovalec dela na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Ob poslušanju smo si izdelovali zapiske, glavne informacije pa smo ob koncu v skupinah združili v preproste miselne vzorce. Spoznali smo zelo velik problem današnjega časa, ki ga povzroča plastika, še posebej mikroplastika. Ti mikrodelci, ki so nevidni našim očem, onesnažujejo vode in vso naravo okoli nas. Najdemo jih tudi v zraku. Približno 24 % mikroplastike izvira iz mest, največ mikroplastike pa izvira iz pranja sintetičnih oblačil, kar znaša skoraj 35 % vse mikroplastike. S prehranjevanjem vnašamo to mikroplastiko tudi v naše telo. Tedensko jo zaužijemo skoraj 5 gramov, v enem mesecu 21 gramov, v našem celem življenju pa kar 10 kilogramov! V naše telo pa ne prihaja le s hrano, temveč tudi preko kože, na primer z nanašanjem raznih kozmetičnih izdelkov.

Da bi zmanjšali količino mikroplastike moramo biti bolj pozorni, koliko in kakšne izdelke kupujemo. Pri naslednjem nakupu bodimo odgovorni potrošniki in poglejmo oznako na embalaži. Potrudimo se in poskušajmo različno embalažo uporabiti večkrat, pri ločevanju odpadkov pa bodimo dosledni. Zavedati se moramo, da vsako naše dejanje šteje. 


(Število obiskov: 17)
Dostopnost