Select Page

V torek, 28.9.2021, je na našo šolo prišel tekaški trener Urban Praprotnik, da bi nam predstavil svojo tekaško delavnico z namenom, da bi morda še kdo od nas vzljubil tek in dobil drugačen vpogled v to, zakaj vse je pomemben.

Delavnica je trajala 3 šolske ure in je bila sestavljena večinoma iz teorije in pogovra, smo pa naredili tudi nekaj preprostih tekaških vaj.

Izvedeli smo, da moramo, ko tečemo,  teči živo – živahno, saj je tako lažje – hrbet mora biti vzravnan, držati se moramo pokončno. 

Človek je v eni uri teka približno pol ure v zraku.

Povedal nam je tudi, da ne smemo spiti niti preveč, niti premalo vode, če tečemo na dolge razdalje. Če bi spili premalo ali nič, bi dehidrirali; zaradi preveč vode pa lahko telo vodo začne pošiljati v druge organe, saj jo ledvice ne uspejo dovolj hitro predelati. Lahko se napihnejo tudi možgani in ker nimajo prostora zaradi lobanje, se lahko poškoduje možgansko tkivo.

Ste vedeli, da se je evolucijsko človek postavil pokončno tudi zato, da bi porabil manj energije? Hoja po vseh štirih namreč zahteva 3-krat več energije kot pokončna.

Mišice moramo pred vadbo ogreti, saj jo tako spravimo na temperaturo 38-39°C in je na taki temperaturi najzmogljivejša in najbolj elastična.

Izpostavil je, da je hrana, ki jo pridelamo doma mnogo bolj zdrava kot tista, ki jo kupimo v trgovini, in s tem se popolnoma strinjamo. Besedo TEK si Praprotnik razlaga kot –  Tako Enostavno Koristen.

Šli smo tudi ven, kjer je posnel postavitev naših stopal med tekom. Posnetke smo proti koncu ure pogledali in dognali, da se eni med tekom dosti bolj dotikamo tal s peto kot drugi. Na koncu ure nam je dal še nekaj  nasvetov pri nakupu tekaških čevljev in povedal, da če pade temperatura pod -10°C ni priporočljivo teči pretirano dolge razdalje.

Razložil pa nam je tudi, lkateri je po njegovem zelo pomemben vitamin –  vitamin O – obremenitev. Če želimo namreč nekaj doseči, brez določene obremenitve ne bo šlo!

Nal Stegel, 3. A


(Število obiskov: 41)
Dostopnost