Select Page

Dijaki in dijakinje 3. letnika programa gimnazija smo se na povabilo poslanke Evropskega parlamenta Ljudmile Novak v okviru Aktivnega državljanstva udeležili petdnevne strokovne ekskurzije v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg. Ekskurzije smo se udeležili tako postojnski kot ilirskobistriški dijaki in dijakinje.

Potovanje smo pričeli v soboto popoldne, iz Ilirske Bistrice in Postojne smo se odpeljali z avtobusom. Pot nas je vodila čez Karavanke, preko Avstrije, vozili smo po zahodu Nemčije in po dolgi vožnji v nedeljo zjutraj prispeli do Bruslja. K sreči je vožnja potekala gladko, saj smo meje prečkali brez ustavljanja, zastojev na cesti pa ni bilo. 

Po namestitvi v hotelu smo se polni pričakovanj lotili ogleda mesta. Naš vodič je bil Andrej Černigoj, nekdanji asistent evropskega poslanca, ki mesto dobro pozna. Pokazal nam je veliko zanimivih in skritih kotičkov. Dopoldne smo si ogledali Atomium, velikansko zgradbo, ki je ostanek svetovne razstave iz leta 1958, trg Grand-Place z razkošnimi nekdanjimi cehovskimi hišami, Maneken pis, dečka, ki lula, izložbe številnih prodajaln čokolade in še marsikaj. Popoldne smo se sprehodili do četrti z evropskimi institucijami. Od zunaj smo si ogledali stavbe, ki smo jih naslednji dan tudi obiskali. Obiskali smo tudi Hišo evropske zgodovine, zanimiv muzej, kjer smo se naučili veliko novih in zanimivih stvari. Med vračanjem proti hotelu smo preizkusili še bruseljski metro. Proti večeru smo se odpravili v Zeebrugge, na obalo Severnega morja, kjer ob domači slovenski glasbi in sončnem zahodu ne bi mogli lepše zaključiti dneva.

V ponedeljek zjutraj smo najprej obiskali Evropsko komisijo oz. stavbo Barleymont, kjer nam je gospa Aleška Simkić, vodja kabineta slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča, predstavila njegovo delo na področju kriznega upravljanja. Iz Barleymonta smo se nato sprehodili do Evropskega parlamenta, kjer smo se srečali z evropsko poslanko  Ljudmilo Novak. Pripovedovala nam je  o svojem delu  evropske poslanke, življenju med Brusljem, Strasbourgom in Ljubljano ter odgovarjala na naša vprašanja.

V nadaljevanju smo se odpeljali do Luksemburga. Naš vodič nam je čudovito mesto najprej razkazal. Videli smo katedralo Notre-Dame, kip vojvodinje Luksemburga in stavbe v mestu s prelepo arhitekturo. Imeli smo tudi nekaj prostega časa. Vodič nas je popeljal še do Evropskega parlamenta v Luksemburgu. Tam sta nam dva slovenska prevajalca predstavila delo prevajalske službe. Po predstavitvi smo se razdelili v tri skupine. V vsaki skupini je potekal pogovor s prevajalcem iz druge države, in sicer v nemščini, italijanščini ter angleščini. Zatem nas je avtobus peljal do hotela v Strasbourgu, kjer smo si privoščili počitek.

V torek je bil naš zadnji dan ekskurzije. Strasbourg smo obiskali, ker je tudi tukaj stavba evropskega parlamenta, ogledali pa smo si še stavbo Sveta Evrope. Do evropske četrti smo se odpeljali kar s tramvajem, ki te zelo hitro prepelje z enega na drugi konec mesta. Najprej nas je – kakor pri obisku vseh uradnih stavb do sedaj – čakal natančen varnostni pregled. V parlamentu nas je sprejel gospod Pierre Nuss, ki nam je razkazal zgradbo in nam pojasnil pomene simbolov, ki se nahajajo na stavbi. Potem smo se odpravili v notranjost poslopja, kjer smo se sprehodili po številnih hodnikih, da smo prišli do polkrožne dvorane evropskega parlamenta. Tam so nam razložili, kako deluje Evropski parlament. Pospremili so nas tudi v sobo, kjer smo se posedli okrog okrogle mize in si ogledali film o Evropski Uniji. Sledil je ogled stavbe Sveta Evrope. Tu smo si ogledali krajšo predstavitev o varovanju človekovih pravic v Evropi in si na hitro pogledali sejno dvorano, v kateri je ravno potekalo zasedanje. 

Po koncu ogleda smo se odpeljali proti mestu, da bi si ogledali njegove ključne znamenitosti. Hiše in stavbe v starem delu mesta so kot iz pravljice ali srednjega veka. Čisto zares lahko občutimo zgodovino mesta in se izgubimo v uličicah, kjer se skrivajo pekarne s slastnimi francoskimi dobrotami, butiki s spominki in raznorazne majhne trgovinice, kjer lahko kupimo, kar nam srce poželi. V pekarnah prodajajo rogljičke, ki so se po obiskih vseh političnih ustanov zelo prilegli. Nekateri od nas so si privoščili pravo francosko kosilo s čebulno juho in tart flambee, nekateri rogljičke, drugi pa hitro hrano. V treh urah prostega časa smo si samostojno ogledali mesto, se najedli, kupili spominke, se sprehodili. Okrog petih popoldan se je začela naša pot proti Sloveniji, domov smo se vrnili okoli štirih zjutraj. 

Ekskurzija v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg je bila za nas zelo poučna, saj smo spoznali, kako delujejo politični organi v Evropski Uniji. Ogledali smo si stavbe, v katerih se odloča o naši prihodnosti, in spoznali ljudi, ki se trudijo za boljši jutri. Ogledali smo si tudi velika mesta in spoznali življenje v njih. Spoznali smo se tudi s kulinariko v teh državah in z malo drugačnim načinom življenja. Gotovo je bila ta ekskurzija nekaj, kar si bomo zapomnili za vse življenje.

Galerija slik

Dijaki 3. A, 3. B in 3. A/IB


(Število obiskov: 207)
Dostopnost