Select Page

25. oktobra 2022, smo se dijakinji Marija in Lea ter profesorici odpravile v Luksemburg. Prebivali sva pri zelo gostoljubni družini. Najina gostiteljica je bila mlajša od naju, a smo vseeno postale dobre prijateljice.

Na slovesni otvoritvi konference je prisostvoval celo luksemburški vojvoda s soprogo. Držali smo se strogega protokola, otvoritev pa je razlikovala Evropo nekoč in Evropo danes. Po prireditvi smo se dijaki razdelili po delavnicah, ki smo si jih izbrali že prej. Jaz, Marija, sem se na delavnici učila gledališko improvizacijo na temo demokracije. Zanimive, drugačne in zabavne vaje so mi pomagale premagati začetno tremo, hitro razmišljati in napake spremeniti v dobre zamisli in besede. Druga dijakinja, Lea, sem izbrala delavnico grafitov. Izražali smo svoja mnenja na temo človečnosti in te ideje prenesli na platno. Naučili smo se raznih tehnik in uporabe sprejev za grafite. Najbolj mi je bilo všeč, da smo si pri risanju pomagali med seboj in na koncu z nasmeškom na obrazu opazovali skupno kreacijo.

Naslednji dnevi so potekali podobno. Pod budnim očesom profesionalnih trenerjev oz. učiteljev smo dijaki iz 15 evropskih držav ustvarjali ter razmišljali o skupnih (evropskih) vrednotah, ne da bi pozabili na svoje korenine in svoj jezik. Moto konference je bil namreč ravno tak: enakost, identiteta in kultura. Raznolika skupnost torej, ki jo povezuje ustvarjanje ob piljenju angleščine na višji ravni!

Na zaključni prireditvi smo častnim gostom, ostalim skupinam dijakov, profesorjem ter gostujočim družinam prikazali naš trud in delo na delavnicah. Umetniško platno grafitarjev, predstava impro gledališča, recitacija poezije nastale v delavnicah, rap točka in plesna točka modernega plesa. Vsi dijaki smo bili izredno ponosni, sploh ko smo videli zadovoljne izraze (in solze) gledalcev! Po prireditvi smo še zaplesali na poslovilni zabavi.

Na projekt sva se prijavili brez pričakovanj, sedaj pa zagotovo veva, da sva pridobili veliko novih izkušenj, prijateljev in prijetnih spominov. Vsem bodočim dijakom svetujeva, da take priložnosti polno izkoristijo.

                                                                                               Marija in Lea, gimnazijki 3. letnika

Srednja šola Lycée Hubert Clément iz Esch-sur-Alzette v Luksemburgu je od 25. do 29. 10. 2022, v okviru konference Europroject Network: Izobrazba brez meja, gostila delegacije profesorjev in dijakov iz 15 evropskih držav. Konference smo se udeležili predstavniki 17 gimnazij – partnerskih šol. Šolski center Postojna in Slovenijo smo zastopale profesorici Eva Kristan in Cvetka Bajec ter dijakinji Marija Trošt in Lea Bandelj.

Na uvodni slovesnosti so nas v prisotnosti velikega vojvode in njegove soproge velike vojvodinje pozdravili ravnatelj srednje šole in predsednik mreže Europroject g. Jean Theis, župan mesta Esch g. Georges Mischo ter minister za izobraževanje g. Claude Meisch. Na vprašanja o vlogi EU in aktualnih problemih je udeležencem odgovarjal poslanec v evropskem parlamentu g. Christophe Hansen.

Rdeča nit letošnje konference je bila Vrednote, identiteta in kultura. V času vojne v Ukrajini so poudarili pomen Evrope in izogibanje prepričanju, da je mir samoumeven. Dijaki so tako na petih delavnicah ustvarjali in razmišljali na temo demokracije, človeškega dostojanstva, pravic, enakosti ter demokracije. Svoje odlično opravljeno delo so predstavili na zaključni slovesnosti v prisotnosti ministrice za kulturo, gospe Sam Tanson.

Poleg delavnic je bil za udeležence organiziran obisk Centra znanosti in impresivne industrijsko-univerzitetne soseske Belval. Profesorjem je bil predstavljen luksemburški šolski sistem, ogled gostujoče šole, mesta Luksemburg in evropskega parlamenta. Profesorji smo večino časa posvetili delovnim sestankom in mreženju za bodoče Erasmus+ projekte. Poleg tega so potekali organizacijski pogovori o naslednji mednarodni konferenci, ki jo bomo oktobra 2023 gostili prav na Šolskem centru Postojna.

profesorici Eva Kristan in Cvetka Bajec

GALERIJA


(Število obiskov: 115)
Dostopnost