Select Page

V mesecu oktobru, ko obeležujemo SVETOVNI DAN OŽIVLJANJA, smo v okviru OIV, za 1. in 4. letnike vseh usmeritev,  izpeljali  praktičen in teoretičen prikaz, kaj storiti ob nenadnem srčnem zastoju.  V sodelovanju z reševalci iz ZD Postojna, RK Postojna in Pivka, ZD Ilirska Bistrica in RK Ilirska Bistrica ter  s pomočjo bolničarjev, smo dijakom predstavili, kako ravnati v primeru srčnega zastoja ali nezavesti.

Z bogatimi izkušnjami reševalcev, bolničarjev in zdravnice,  z zanimivim predavanjem in pogovorom ter prikazom oživljanja, smo poskusili oživljati brez in z defibrilatorjem,  naučili smo se, kaj pomeni klic na številko 112 in kaj moramo dispečerskemu centru  povedati, da ne izgubljamo dragocenega  časa s poškodovancem. Prav tako smo ponovili, kako nezavestnega postavimo v pravilni bočni položaj.

Veliki večini je takojšnja pomoč onemoglemu, še vedno tabu ali nekaj kar v nas samih predstavlja stisko ali strah. Vendar moramo se zavedati, da je vsako nudenje prve pomoči tisto, ki rešuje življenja. Ne bojimo se in pristopimo!

V kolikor bi kdo želel opraviti malo daljše izobraževanje in postati bolničar reševalec ali samo opraviti tečaj prve pomoči, se lahko kadarkoli obrne na prof. Marinko Gabriel.

Marinka Gabriel, prof. ŠVZ in članica ekipe PP RK Postojna in Pivka


(Število obiskov: 8)
Dostopnost