Select Page

Obisk srbskih partnerjev v Postojni, 8. – 10. maj 2023

Po spoznavnem obisku v Kraljevu septembra 2022, na katerem smo definirali cilje projekta, opredelili časovnico projekta in definirali naloge obeh projektnih partnerjev, so na obisk v Slovenijo tokrat prišli partnerji iz Srbije. V Slovenijo so prispele članice projektnega tima: Marija Lukić, Jasna Petrović, Slavica Pajović Dukić, Mirjana Panić, Marija Jovanović in Dragana Paunović.


Delovni obisk smo pričeli z delovnim zajtrkom in ga nadaljevali na Šolskem centru Postojna, kjer so gostje spoznale našo šolo. Udeležili smo se tudi pouka pri strokovnem predmetu programa ekonomski tehnik.

Nadaljevali smo z delovnimi sestanki, na katerih smo pregledali do sedaj opravljeno delo obeh partnerjev. Oba partnerja sta predstavila rezultate do sedaj opravljenih raziskav in medsebojno ocenila kakovost rezultatov.


Sledil je obisk podjetja Kolektor ATP v Postojni. Podjetje je bilo izbrano zato, ker na PUD jemlje dijake naše šole in ker veliko na novo zaposluje. Predstavili so nam proizvodni program, proizvodnjo in njihovo delo z mladimi.


Pozno popoldan smo gostjam razkazali Ljubljano. Kljub deževnemu vremenu se je Ljubljana pokazala kot prijazno in zanimivo mesto z biserom – Ljubljanskim gradom – na katerega smo se, ravno zaradi vremena, povzpeli z vzpenjačo.

Tudi torkov delovni dan smo pričeli na Šolskem centru Postojna, kjer so gostje prisostvovale pouku Učnega podjetja. V nadaljevanju je naše gostje pozdravila direktorica Šolskega centra in ravnateljica srednje šole gospa Helena Posega Dolenc.


Nadaljevali smo z delovnim sestankom, na katerem smo določili potrebne naloge za dosego zastavljenih ciljev. Načrtovali smo tudi zaključno konferenco projekta, ki smo ga planirali za konec septembra oz. začetek oktobra.


V nadaljevanju dneva smo obiskali Občino Postojna, kjer so nas sprejeli podžupan Andrej Berginc, Marina Rebec in Alma Koštić. Občina Postojna je bila izbrana za obisk zaradi tega, ker na PUD redno sprejema dijake programa ekonomski tehnik. Predstavili so nam občino Postojna, razvojne izzive občine in predstavili potek PUD-a, ki ga pri njih opravljajo naši dijaki.

Sredi popoldneva smo se zapeljali na Kras – v vasico Tomaj, kjer smo gostjam predstavili odličen kmečki turizem Škerlj. Družina prideluje vino, suhomesnate dobrote in zelenjavo. Pozno popoldne smo se zapeljali še v Trst, kjer nas je pričakalo sončno in toplo vreme.


Zadnji dan smo obiskali tudi Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v naši regiji skrbi za spodbujanje podjetništva – tudi med mladimi.

Obisk ocenjujem kot zelo uspešen in se veselim nadaljnjega sodelovanja z našimi srbskimi partnerji iz Ekonomsko-trgovinske škole Kraljevo.

mag. Uroš Turk, koordinator Erasmus+ projekta Beginners on the labour market


(Število obiskov: 6)
Dostopnost