Select Page

Dijaki 3. letnika gimnazije (skupina Inflatorji), ki so si izbrali predmet Ekonomija, so se udeležili tekmovanja Generacija €uro. Dijaško tekmovanje Generacija €uro je tekmovanje, namenjeno dijakom in dijakinjam iz euroobmočja, ki jih zanima ekonomija in bi radi izvedeli več o denarni politiki.

Tekmovanje je potekalo v 3 krogih. V prvem krogu so morali dijaki rešiti kviz v poznavanju denarja in denarne politike. Skupina dijakov naše šole je na kvizu dosegla 100 % in se uvrstila v drugi krog tekmovanja.

V drugem krogu so skupine pripravile referate z odločitvijo o ključni obrestni meri v euroobmočju. Preučiti so morali makroekonomske kazalce in oceniti njihov vpliv na inflacijo. Delo je bilo zelo zahtevno, vendar so pri raziskovanju dijaki dodobra spoznali makroekonomijo ter monetarno politiko. Kljub temu, da naš referat ni bil izbran za zmagovalnega, smo z opravljenim delom zadovoljni – napoved ključne obrestne mere naše skupine je bila namreč enaka napovedi Evropske centralne banke.

V 3. krogu, ki letos zaradi pandemije koronavirusa verjetno ne bo izveden, bi se zmagovalne ekipe posameznih držav euroobmočja pomerile med sabo in najboljša ekipa bi postala zmagovalka tekmovanja Generacija €uro.

 

Mentor ekipe:
mag. Uroš Turk


(Število obiskov: 23)
Dostopnost