Select Page

YRoNS (Young Researchers of Natural Sciences) je mednarodna konferenca mladih naravoslovcev. Na njej sodelujejo dijaki iz Madžarske, Nemčije, Indije, Francije, Norveške, Nizozemske, Rusije in Slovenije. Vsako leto konferenco organizira druga država.  Žal je tudi letošnja, tako kot lanska konferenca, potekala virtualno. Tema tridnevne konference v mesecu aprilu, je bila Stay-at-home Lab – Science Experiments at Home.

Vita Šavli in Maja Dekleva,  dijakinji 2. letnika, sta zastopali našo gimnazijo z naravoslovnim projektom Clean smarter not harder. V kulturnem programu pa so predstavitev v okviru predmeta mednarodni ITS,  pripravile Julija Kovačič, Urška Letič, Neja Štradjot in Laura Kos.

Program srečanja, na katerem je sodelovalo kar 83 dijakov, so obogatila strokovna predavanja svetovno priznanih znanstvenikov (dr. George Veni, dr. Cyril Mayaud iz Inštituta za raziskovanje krasa, dr. Peter Paul Verbeek, dr. Halvor Knutsen in Lea Jäger), ki so z zanimanjem prisluhnili tudi predstavitvam dijakov. Ponosni smo bili, ko sta Postojno, kot pomembno mesto v svetovnem merilu, posebej izpostavila dr. Veni, ki se ukvarja z raziskovanjem krasa in slovenski ambasador v Indiji, dr. Marjan Cencen.

Tovrstna srečanja so za dijake izjemnega pomena. Izmenjujejo si izkušnje na področju raziskovanja, razvijajo jezikovne in medkulturne kompetence ter spoznavajo kulturo, zgodovino in življenje v državah udeleženkah.

Ob koncu srečanja pa smo si zaželeli le eno – da bi se naslednje leto lahko spet srečali v živo.

mentorica: Magdalena Klasinc

VTISI dijakinje:

Poleg vseh naravoslovnih projektov,  smo dijaki predstavili tudi našo šolo, mesto in državo. V spomin sta se mi najbolj utrnili predstavitvi Nemčije in Indije, saj so dijaki v svojo prezentacijo vključili tudi pevske in plesne točke, ter s tem popestrili vzdušje.

Po treh popoldnevih preživetih na zoomu, se je naše prijetno druženje končalo. Lepo se zahvaljujem šoli in profesorici Magdaleni Klasinc, da sta mi omogočili sodelovanje pri tem projektu. Se že veselim prihodnjih projektov.

Urška Letič, 2.b


(Število obiskov: 59)
Dostopnost