Select Page

V sklopu mednarodnega ITS v drugem letniku so se letos dijakinje 2. letnika gimnazije pripravljale na gostovanje dijakov iz Španije, hkrati pa komaj čakale na svoj odhod v njihovo deželo. Letošnja tema mednarodnega sodelovanja je bila “hrana prihodnosti“. Več spodaj!

V okviru projekta Erasmus+ smo dijaki drugega letnika gimnazije gostili dijake iz Španije. Izmenjava je potekala od 28. januarja do 4. februarja, letošnja tema pa je bila hrana prihodnosti, v okviru katere smo si ogledali tudi ekološko kmetijo in izdelali zanimive videoposnetke.

Prvi dan smo skozi različne aktivnosti spoznavali našo šolo in okolico Postojne, v popoldanskem času pa so si Španci ogledali Postojnsko jamo.

Drugi dan smo slovenski dijaki predstavili svoje predstavitve na temo hrane prihodnosti, potem pa smo se odpravili na ekološko kmetijo Slavec v Knežaku. Sledilo je skupno kosilo in večerno druženje, kjer smo se bolje spoznali.

V sredo smo se posvetili ustvarjanju naših videoposnetkov, Španci pa so si ogledali tudi Predjamski grad. Popoldne smo si v Cerknici ogledali pustne maske, v katere smo se lahko obleki in se fotografirali.

Četrtkov dan smo preživeli v Ljubljani, kamor smo se odpravili z vlakom. Po ogledu mesta smo odšli na Ljubljanski Grad v escape room, potem pa smo imeli prosti čas za kosilo in raziskovanje mesta.

V petek smo si ogledali dokončane videoposnetke, nato smo se preizkusili v jahanju konjev, zvečer pa smo se zabavali na bowlingu.

Za vikend smo se odpravili na izlet v Planico ter na Bled. Ogledali smo si nordijski center ter skakalnice in se seveda posladkali z blejskimi kremšnitami.

Naslednji dan smo se po zgodnjem nedeljskem kosilu poslovili od Špancev in se že začeli veseliti, da jim aprila vrnemo obisk.

Elina Mihelčič in Zala Hrobat, 2.A

Naše potovanje se je začelo v soboto 13.4.2024, ko se nas je 12 dijakinj v zgodnjih jutranjih urah vkrcalo na letalo proti španskemu letališču Alicante. Tam so nas pričakali španci z družinami, s katerimi smo se skupaj odpeljali v manjše mesto Albatera ter preživeli preostanek dneva. Nedelja je bila imenu primerna – preživeta na plaži in v morju. Na prvi delovni dan smo se po ogledu šole s španskimi prijatelji z vlakom odpravili v večje mesto Alicante.

Tema letošnje izmenjave je bila hrana prihodnosti, v okviru katere so se preostanek tedna odvijale različne dejavnosti. Gostili smo Daniela Jordana, ki nam je predaval o žuželkah ter prehrani v prihodnosti. Na podlagi tega smo po skupinah oblikovali koncepte podjetji s futuristično prehrano. Naslednji dan smo odšli na ogled podjetja Eco-Citric kjer se ukvarjo z ekološkim pridelovanjem agrumov.

Na obisku v Španiji smo si ogledali tudi nekaj čudovitih večjih mest bogatih z kulturo in arhitekturnimi znamenitostmi. Popoldneve smo večinoma preživljali skupaj, druženja pa so se večkrat podaljšala tudi pozno v noč. Izmenjava se je zaključila v soboto 20.4.2024, ko smo se poslovili od španskih gostiteljev in se odpravili na letalo polni nepozabnih spominov ter novih prijateljstev.

Sara Ivančič, 2.B


(Število obiskov: 110)
Dostopnost