Select Page

Polona Kogovšek

POLONA KOGOVŠEK

kogovsek

Bili ste dijakinja naše šole, maturirali ste leta 1997. Kaj počnete danes?
Zaposlena sem na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Sem raziskovalka. Kaj pa to pomeni? Delam v laboratoriju, ukvarjam se z rastlinami, kot so krompir, paradižnik, vinska trta. Pravzaprav se ukvarjam z mikroorganizmi, ki napadajo te rastline. Razvijam metode, s katerimi preverjamo, ali so te rastline okužene ali zdrave. To pa je pomembno za njihovo rast in ne nazadnje pridelek. Poleg tega pa veliko dela opravljam na računalniku – pišem poročila, znanstvene članke, iščem novosti na svojem področju…, skratka študiram in raziskujem.

Se je Vaša poklicna/življenjska pot zarisala že v srednješolskih letih?
Vedno so me bolj zanimale naravoslovne vede, tako da sem na koncu srednješolskih let kolebala med študijem biologije in mikrobiologije. Odločitev za mikrobiologijo je bila očitno pravilna! Takrat sicer nisem vedela, v kaj se podajam in kakšen študij je to, ampak v prvem letniku sem čisto »padla notri« in ugotovila, da je to to. Da bom pa končala tu, kjer sem sedaj, si pa nisem takrat niti predstavljala.

Se vam je iz srednješolskega obdobja vtisnilo v spomin kaj posebnega?
Gotovo bi izpostavila nasvet profesorice biologije, prof. Žagarjeve, ki me je navdušila za študij mikrobiologije z besedami, da je tam še veliko neznanega in da je treba še veliko odkriti. Zelo enostavno, ampak takrat zelo pomembno sporočilo zame.

Kaj bi sporočili današnjim dijakom?
Kot povprečna dijakinja z dobrim uspehom težko delim nasvete… Bi se pa sedaj, skoraj 20 let po maturi, drugače spopadla s predmeti, ki mi niso preveč dišali. Vzela bi jih kot izziv, vložila vso energijo in dokazala sami sebi, da zmorem, kajti tudi kasneje se pri izbranem študiju srečaš z »zoprnimi« predmeti, ki jim pač moraš priti do dna.

Vzemite srednješolsko obdobje kot priložnost zase, da čim več slišite in se naučite, vprašajte za vsako stvar, ki vam vsaj malo ni jasna in vas žuli, in jo raziščite. Tako boste lažje prepoznali, kaj vas veseli, kam vas vodi življenje in na koncu končali tam, kjer ste najboljši.

Sicer pa vas dijake čisto razumem, da ni tako lahko, kot se meni zdi sedaj, ko gledam nazaj. Vseeno, uživajte dijaške dni!

Intervju izvedla Pija Sever, članica literarnega krožka , preko elektronske pošte  v januarju 2016. 


(Število obiskov: 204)
Dostopnost