Select Page

ŠPELA ŠTUNF PUKL

Bili ste dijakinja naše šole, maturirali ste leta 1997. Kaj počnete danes?
Po končani gimnaziji v Postojni in opravljeni maturi sem se vpisala na Medicinsko fakulteto Ljubljana. Odločala sem se med medicino in farmacijo, a je bila odločitev za medicino posledica informativnih dni in spodbud moje družine. Študij je trajal slabih 6 let, sledili sta dve leti pripravništva v SB dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici, strokovni izpit ter leto in pol dolg sekundarij na dveh oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Takrat sem se odločila za specializacijo iz oftalmologije.

Specializacija na Očesni kliniki Ljubljana je trajala 5 let in pol, specialistični izpit sem opravljala v Parizu pri evropskem združenju. Med specializacijo sem se posebej zanimala za očesno kirurgijo, hkrati sem obiskovala doktorski študij Biomedicina na Medicinski fakulteti Ljubljana. Po končani specializaciji sem doktorirala na temo sprednje ovojnice očesne leče.

Danes sem specialistka oftalmologije, doktorica znanosti, žena in mati.  Na Očesni kliniki Ljubljana se ukvarjam s patologijo sprednjega očesnega segmenta, s kirurgijo ter z glavkomom. Poleg tega na Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer dvakrat tedensko operiram.

Se je Vaša poklicna/življenjska pot zarisala že v srednješolskih letih?
V srednješolskih letih sem si izoblikovala odnos do dela in znanja, občutek za ljudi, prijatelje, pa tudi pogum, vztrajnost in neomajnost. Med študijem  medicine sem postopno spoznavala različne vidike in veje medicine, sisteme pri nas in v tujini in kar nekajkrat spremenila svoje cilje. Ob študiju in praktičnem delu sem spoznavala sebe, svoje sposobnosti in želje. Ugotovila sem, da dobro delujem v stresnih razmerah, da sem uspešna ob intenzivnem in zahtevnem delu.  Živim polno življenje ženske s partnerjem in družino, imam čas za naravo, šport in  prijatelje. Srednješolsko obdobje je čas dozorevanja in spoznavanja, zato se moraš preizkusiti na različnih področjih.

Se vam je iz srednješolskega obdobja vtisnilo v spomin kaj posebnega?
Obdobje srednje šole je zelo intenzivno na področju izobraževanja in odraščanja, osamosvajanja, socialnih stikov in čustev.  Najpomembnejši so bili odnosi s sošolci, pa tudi z učitelji, prijatelji, skupne dogodivščine, a zame je bilo znanje vedno na prvem mestu.

Kaj bi sporočili današnjim dijakom?
Izpostavila bi dve svoji načeli, ki vas bosta varno pripeljali, po čustvenem poligonu med količki šole, zabave, doma…,do uspešnega in zadovoljnega strokovnjaka, znanstvenika, umetnika…

Vaše delo je učenje. To naj bo polno in ‘ta pravo’, ne samo iz knjig, ampak tudi iz prakse, izkušenj.  Že v srednji šoli se izza knjig presedite v pravo delovno okolje želenega poklica, spoznajte ljudi s tega področja, saj boste le tako uspešno širili svoje znanje.

»Work hard, play hard« (ang. Trdo delaj, dobro se zabavaj.) Nagradite se za delo, spočijte si od dela, počnite stvari, ki vas osrečujejo, da bodo uspehi dolgotrajni.

Intervju izvedla Pija Sever, članica literarnega krožka, preko elektronske pošte  v januarju 2016. 


(Število obiskov: 523)
Dostopnost